Kuva äitiyspakkauksesta.

Baby in the Box -näyttely kuvaa kehityskaaren

Helsingin yliopistomuseon ja Kelan Baby in the Box -erikoisnäyttelyn teemana on äitiyspakkauksen historia alkuvuosista nykypäivään. Katse suunnataan myös äitiyspakkausta edeltävään aikaan 1920-luvulle, jolloin lapsiperheitä alettiin tukea kiertokorin avulla. Lisäksi näyttelyssä voi tutustua lasten terveydenhuollon historiaan ja neuvolatoiminnan alkuun.

Kiertokori kiersi perheestä toiseen

Mannerheimin Lastensuojeluliiton kehittämässä kiertokorissa oli mallivaatteita, joiden mukaan paikallisissa ompeluseuroissa tehtiin vauvanvaatteita. Kori vaatteineen annettiin perheeseen, jonne oli tulossa vauva ja josta se siirtyi myöhemmin eteenpäin seuraavalle käyttäjälle.

– Kiertokoritoiminta oli varsin aktiivista ja laajalle levinnyttä. Kun äitiyspakkaus tuli, toiminta oli tarkoitus lopettaa tarpeettomana. Se jatkui kuitenkin vielä sota-ajan yli, koska valtiolla oli vaikeuksia saada äitiyspakkaukseen materiaaleja, kertoo yliopistomuseon näyttelypäällikkö Pia Vuorikoski.

Vanhin äitiyspakkaus on vuodelta 1962

Näyttelyssä on kiertokorin lisäksi esillä neljä kokonaista äitiyspakkausta ja esimerkkejä pakkauksen sisällöstä eri vuosilta. Esimerkiksi sota-ajalta on näytteillä nuttu ja paita, jotka on kangaspulan vuoksi valmistettu paperista.

Kokonaisista pakkauksista uusimmat ovat 2000-luvulta ja vanhin on vuodelta 1962. Tätä varhaisemmilta vuosilta ei kokonaisia pakkauksia ole tiettävästi säästynyt.

Vuoden 1962 pakkauksessa on vain vähän vaatteita, jotka tuolloin olivat kaikki valkoisia. Tekstiileistä ainoastaan patja, täkki ja viltti olivat värikkäitä.

– Pakkauksessa on myös muun muassa palasaippuaa, hakaneuloja, harsovaippoja ja emalivati, joka säilyi äitiyspakkauksen valikoimassa 1970–80-lukujen vaihteeseen saakka. Lisäksi siellä on hapanselluloosa-alusta, joka laitettiin patjan ja lakanan väliin imemään kosteutta. Se oli oman aikansa innovaatio, joka myöhemmin korvautui muovitetulla froteella, Vuorikoski kertoo.

Näyttely kuvastaa yhteiskunnan muutosta

Vuorikosken mielestä näyttelyä on ollut kiinnostavaa, avartavaa ja välillä liikuttavaakin koota. Vaatteet ja tarvikkeet tuovat esiin sen suuren muutoksen, jonka yhteiskunta on vuosikymmenten kuluessa kokenut.

– On ollut silmiä avaavaa huomata, miten äitiyspakkauksissa näkyy elintasomme nousu. Varhaiset pakkaukset kertovat siitä, että osa suomalaisista on elänyt todella köyhissä oloissa, Vuorikoski toteaa.

– Pakkauksen sisältö on muuttunut myös asenteiden ja trendien mukana. Kun tuttia alettiin 2000-luvulla pitää haitallisena, se poistettiin tuotteista. Samoin pakkauksessa näkyy esimerkiksi kestovaippaideologian yleistyminen.

Näyttelystä osa on esillä museon perusnäyttelyssä ja osa yliopiston uudessa Tiedekulmassa. Vuorikoski uskoo näyttelyn kiinnostavan myös ulkomaalaisia kävijöitä, koska äitiyspakkaus herättää paljon kansainvälistä kiinnostusta. Museo lainaisi mielellään Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi kootun näyttelyn myös kiertonäyttelyksi ulkomaiden Suomi-instituutteihin, jos siihen olisi resursseja.

– Uudesta-Seelannista tuli asiaa koskeva tiedustelu jo viime talvena, Vuorikoski mainitsee.

Lisätiedot:

Baby in the Box -näyttely
Helsingin yliopistomuseo
Tiedekulma