Kuva vauvasta

Usein kysyttyä äitiyspakkauksesta

Kuinka monta tuotetta pakkauksessa on?
Pakkauksessa on noin 52 tuotetta. Määrä vaihtelee vuosittain hieman.

Mikä on pakkauksen rahallinen arvo?
Pakkauksen arvo on 140 e.

Mistä materiaalista laatikko on valmistettu, ja minkä kokoinen se on?
Laatikko on valmistettu uusiokuiduksi kierrätetystä aaltopahvista, ja se on kooltaan 700 x 428 x 270 mm.

Miten pakkaus rahoitetaan?
Äitiyspakkaus ja muut etuudet maksetaan verovaroista.

Voiko pakkauksen ostaa?
Äitiyspakkausta ei voi ostaa. Se on osa verovaroin rahoitettua sosiaaliturvaa. Pakkauksen myyminen ei siis olisi laillistakaan.

Miksi isä ei voi hakea pakkausta? Miksi pakkauksen nimi on äitiyspakkaus?
Lain mukaan nimenomaan naisella on oikeus äitiysavustukseen. Pakkauksen tarkoitus on edistää äidin ja lapsen terveyden ja hyvinvointia. Myös pakkauksen nimi tulee suoraan äitiysavustuslaista.

Kuinka usein pakkaus vaihtuu?
Pakkaus vaihtuu vuosittain maalis–huhtikuussa. Edellinen pakkaus jaetaan aina ensin loppuun. Pakkauksen vaihtumisen ajankohta riippuu siis siitä, kuinka paljon äitiysavustusta haetaan.

Ovatko kaikki tuotteet suomalaisia? Jos eivät ole, miksi?
Kaikki tuotteet eivät ole suomalaisia. Äitiyspakkauksen sisältöön vaikuttaa julkisia hankintoja koskeva laki. Sen mukaan tuotteiden tarjoajia on kohdeltava tasapuolisesti. Tuotteita ei siis saa valita valmistusmaan tai tuotteen toimittajan kotimaan perusteella.

Olisiko mahdollista tehdä erilliset pakkaukset pojille ja tytöille?
Ei ole. Tällöin yksittäisten tuotteiden tilausmäärä pienenisi, minkä seurauksena äitiyspakkauksen hinta suurenisi. Lisäksi äitiyspakkausta pitää hakea viimeistään 2 kuukautta ennen laskettua aikaa, eivätkä useimmat vanhemmat halua tietää lapsensa sukupuolta etukäteen.

Miten äitiyspakkauksen tuotteet valitaan?
Äitiyspakkauksen sisällöstä päättää raati, jossa on mukana sekä kelalaisia että Kelan ulkopuolisia jäseniä. Se määrittelee vuosittain pakkauksen sisällön. Raati valitsee tuotteet tarjouskilpailun perusteella ja ottaa huomioon äitiyspakkauksesta saadun palautteen. Se myös testaa tuotteita.

Voit lukea lisää äitiyspakkauksen tuotteista ja tarjouskilpailusta Kelan verkkosivuilta.

Vaikuttaako palaute pakkauksen sisältöön?
Kyllä. Pakkauksen sisällön valitsemisessa kuunnellaan asiakkaiden mielipiteitä ja ideoita. Palautetta otetaan vastaan myös tuotteiden toimittajilta. Kaikki palaute käydään tarkoin läpi ja esitellään äitiysavustusraadille. Raati voi kuulla päätöksensä tueksi myös muita asiantuntijoita.

Miksi pakkauksessa on kondomeja?
Pakkauksessa on kondomeja, koska uusi raskaus on mahdollinen jo muutaman viikon kuluttua synnytyksestä ja monet toivovat hieman väliä lapsiensa syntymäaikoihin. Raskauden lisäksi kondomin käyttö ehkäisee tulehduksia.

Kondomi on hyvä ehkäisyväline ennen jälkitarkastusta, ja sitä suositellaan käytettäväksi myös imetyksen aikana.

Miten yritykset voivat osallistua tarjouskilpailuun?
Kela järjestää tarjouskilpailun joka vuosi. Esimerkiksi vuoden 2019 äitiyspakkauksen kilpailutus käynnistyy syksyllä 2017. Tarjouskilpailuun voi osallistua jättämällä tarjouksen ja toimittamalla tuotteista mallikappaleet.

Voit lukea lisää äitiyspakkauksen tuotteista ja tarjouskilpailusta Kelan verkkosivuilta.

Miksi äitiyspakkausta alettiin jakaa?
Ensimmäiset äitiyspakkaukset jaettiin vuonna 1938, vuosi äitiysavustuslain säätämisen jälkeen. Lain taustalla oli huoli lapsikuolleisuudesta ja syntyvyyden pienenemisestä. Alussa vain vähävaraiset perheet saivat äitiyspakkauksen.

Voit lukea lisää äitiyspakkauksen historiasta Kelan verkkosivuilta, Sosiaalivakuutus-lehdestä ja Kelan tutkimusblogista.

Miten pakkaus on muuttunut vuosien varrella?
Pakkaus on aina ollut ajanhengen mukainen ja sisältänyt tarvikkeita niin äidille kuin lapselle. Ensimmäiset äitiyspakkaukset jaettiin vuonna 1938. Alkuvuosina pakkauksessa oli kaavoja ja kankaita, josta saattoi ommella lapselle vaatteita.

Kela on vastannut äitiyspakkauksesta vuodesta 1994 lähtien. Peruselementit ovat pysyneet samoina vuodesta toiseen, mutta joka vuosi äitiysavustusraati pohtii myös sitä, miten pakkausta pitää uudistaa.

Kelan verkkosivuilta löydät kuvia aikaisemmista äitiyspakkauksista.

Onko pakkaus pienentänyt lapsikuolleisuutta Suomessa? Entä onko pakkauksella ollut muita vaikutuksia?
Pakkaus on välillisesti vähentänyt lapsikuolleisuutta. Äitiyspakkauksen saamisen edellytyksenä on alusta asti ollut se, että äiti on käynyt terveystarkastuksessa ennen 4. raskauskuukauden päättymistä. Näin äidit on saatu hyvissä ajoin terveydenhuollon piiriin.

Muita vaikutuksia on mahdoton mitata.

Voit lukea lisää äitiyspakkauksen historiasta ja vaikutuksista terveyteen Sosiaalivakuutus-lehdestä ja Kelan tutkimusblogista.

Onko ideaa hyödynnetty muissa maissa?
Äitiyspakkaus on herättänyt viime vuosina suurta kiinnostusta myös ulkomailla. Yhteensä äitiyspakkauksia on kokeiltu noin 30 maassa – esimerkiksi Kanadassa, Yhdysvalloissa, Uudessa-Seelannissa ja Isossa-Britanniassa on jaettu suomalaistyyppistä äitiyspakkausta.

Voit lukea lisää Sosiaalivakuutus-lehdestä.