/image/journal/article?img_id=82943&t=1522309517569

Ministeri Annika Saarikko: ”Äitiyspakkaus viestii välittävästä yhteiskunnasta”

Äitiyspakkaus on perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikolle läheinen asia. Hänestä se on suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan kruununjalokivi ja perhepolitiikan symboli, johon liittyy paljon lämpimiä ajatuksia.

– Jos siihen laatikkoon kerättäisiin kaikki ne tarinat ja tunteet, joita ihmisillä äitiyspakkausta kohtaan on, kansi ei mahtuisi kiinni, hän sanoo.

– Äitiyspakkauksen oivaltavin juju on se, että oikeus äitiysavustuksen saamiseen on kytketty neuvolajärjestelmään. Odottavat äidit tulevat äitiysneuvolan seurantaan jo varhaisessa vaiheessa. Tällä on ollut suuri kansanterveydellinen vaikutus.

Pakkauksen arvo on 140 euroa, ja hallitus on ehdottanut uudeksi arvoksi 170 euroa. Saarikko toivoo, että korotus näkyy etenkin laadun vahvistumisena.

– Olen huomannut, että äitiyspakkauksen sisältö herättää usein intohimoja ja keskustelua. Se, miten 30 euron lisäys käytetään, jää asiantuntijoiden päätettäväksi. Tuotteiden määrää tärkeämpää on kuitenkin se, että ne ovat laadukkaita ja kestäviä.

Millainen on tulevaisuuden äitiyspakkaus?

Annika Saarikon mielestä äitiyspakkaus on sosiaalinen innovaatio, joka menestyisi vientituotteenakin. Hän kertoo pohtineensa paljon myös pakkauksen kehittämistä niin, että se vastaisi yhä paremmin nykyperheiden tarpeisiin. Esimerkiksi terveysteknologian tuotteista voisi olla hyötyä lapsen terveyden seuraamisessa. Saarikkoa innostaa ajatus myös siitä, voisiko äitiyspakkaukseen liittää perheitä tukevia ja ongelmia ehkäiseviä palveluja.

– Meidän pitäisi pystyä tukemaan vanhemmuuden henkistäkin puolta ja kehittämään esimerkiksi sovelluksia ja chattipalveluja, joiden kautta voi esittää kysymyksiä tai kertoa mahdollisista jaksamisen ongelmista.

Ministeri haluaisi myös uudistaa äitiyspakkauksen nimen, sillä vanhemmuus ei koske vain äitejä.

– Luulen, että moni isä ilahtuisi nimen vaihtamisesta. Omasta mielestäni vaikkapa vauvapakkaus tai perhepakkaus kuulostavat hyviltä, Saarikko sanoo.

– Tiedän kyllä, että tämäkin asia herättää paljon intohimoja. 80-vuotias äitiyspakkaus on niin arvokas asia, että siihen liittyvät ratkaisut pitää tehdä harkiten, huolellisesti ja ympärille katsellen, hän jatkaa.
 

Äitiyspakkaus luo yhtenäiskulttuuria

Annika Saarikolla on omakohtaista kokemusta äitiyspakkauksesta kolmen vuoden takaa, kun perheen Aarni-poika syntyi. Saarikko kertoo muistavansa hyvin hetken, jolloin hän avasi pakkauksen puolisonsa kanssa, samoin kuin pienten vaatteiden asettelun vaatekaapin hyllylle.

– Pakkauksen saaminen kirkastaa paitsi ympärillä olevan hyvinvointiyhteiskunnan myös oman elämänmuutoksen – sen, että meille todella tulee vauva, hän sanoo.

Myöhemmin hänestä oli mukavaa, kun kaupungilla liikkuessa kohtasi muita saman vuosikerran varusteisiin puettuja vauvoja vanhempineen. Omalla konkreettisella tavallaan äitiyspakkaus luo yhtenäiskulttuuria pienten lasten perheiden välille.

Tuleville pakkauksen avaajille Saarikolla on yksi toivomus.

– Toivon jokaisen heistä pitävän äitiyspakkausta muistutuksena siitä, että satavuotias Suomi on monella tavalla paras maa lapsille ja perheille. Se on viesti siitä, että meillä on turvaverkko ja välittävä yhteiskunta.

Teksti: Helinä Kujala
Kuva: Nana Uitto