/image/journal/article?img_id=243705&t=1522309517352

Saimme 29 679 ehdotusta äitiyspakkauksen nimeksi

Äitiyspakkaus on 80-vuotias, ja tämän kunniaksi Kela selvitti marraskuussa suomalaisilta, olisiko äitiyspakkauksen nimeä aika muuttaa nykyaikaisemmaksi. Lähes 60 % kyselyyn vastanneista oli kuitenkin sitä mieltä, että nykyinen nimi tulisi säilyttää. Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikon mukaan äitiyspakkaus saakin edelleen pitää vanhan nimensä.

Nimiehdotuksia saapui ennätykselliset 29 679, ja moni vastanneista halusi myös perustella ehdotuksensa. Mahdollinen nimenmuutos herätti myös runsaasti keskustelua esimerkiksi sosiaalisessa mediassa.

– Tämä kaikki kertoo siitä, kuinka tärkeitä äitiyspakkaus ja suomen kieli meille ovat, Saarikko sanoo.

Äitiyspakkauksen nimi on kirjattu äitiysavustuslakiin, ja tämän vuoksi pakkauksen nimen muuttaminen vaatii eduskunnalta lakimuutosta.

Apustuspakkaus vai vauvakka?

Suosituimpia nimiehdotuksia äitiyspakkauksen korvaajiksi olivat vauvapakkaus, perhepakkaus ja apustuspakkaus. Suurimmassa osassa ehdotuksista olikin haluttu viitata jollakin tavalla laatikkoon, jossa tarvikkeet toimitetaan, ja muistuttaa siitä, että lasta saattaa hoitaa joku muu kuin äiti.

Vaikka äitiyshuolto se alkuperäinen tarkoitus oli, ja se saatiin kuntoon, niin nyt kun ajat ovat muuttuneet ja kaksi isääkin voivat yhdessä huoltaa yhteistä vauvaansa, on aika vaihtaa nimeä, vauvapakkaus-nimeä äänestänyt kommentoi.

Monet nimiehdotukset olivat leikillisiä ja kekseliäitä, kuten vauvakka ja äitisyyspakkaus. Ruotsinkielisistä ehdotuksista suosituimpia olivat babylådan, babybox ja babyförpackning. Joka viides vastaajista halusi säilyttää pakkauksen nykyisen ruotsinkielisen nimen, moderskapsförpackningen.

Äitiyspakkaus seuraa aikaansa

Äitiyspakkauksen sisältö on ollut aina ajanmukainen ja sisältänyt tarvikkeita sekä äidille että lapselle. Esimerkiksi vuonna 2009 kertakäyttövaipat korvattiin ympäristösyistä kokonaan kestovaipoilla. Pakkauksessa on kuitenkin säilynyt halki vuosien yksi tuote: sideharsoliina.

Ensimmäisen kerran äitiyspakkaus jaettiin 1938. Aluksi pakkauksessa oli kankaita ja kaavoja, joista äiti itse ompeli lapselle vaatteita. Nykyisin äitiyspakkaus sisältää kaikenlaista tarpeellista unirievusta ulkohaalariin. Värimaailmassa on jo pitkään ollut yleensä iloisen keltaista ja vihreää. Aivan aluksi vauvanvaatteet olivat valkoisia.

Äitiyspakkauksesta on kiinnostuttu ulkomaillakin. Jo noin 30 maata on ottanut oppia Suomesta – esimerkiksi Iso-Britannia ja Yhdysvallat ovat jakaneet suomalaista esikuvaansa muistuttavaa äitiyspakkausta. Äitiyspakkaus vahvistaakin Suomen mainetta edistyksellisenä maana, joka huolehtii lapsiperheiden hyvinvoinnista.

Muun muassa näitä nimiä ehdotettiin:

vauvapakkaus
perhepakkaus
haikarapakkaus
"Haikara tuo vauvan lisäksi pakkauksen, jolla selviää ensihetkistä!"

apustuspakkaus
vanhempainpakkaus
äitisyyspakkaus
"Yhdistyy äitiys ja isyys samassa paketissa, sekä myös läheisyys."

rakkauspakkaus
ensipakkaus
vanhemmuuspakkaus
baby box
vauvakka
"Vauva+vakka (kori, jossa voi vaikka vauva nukkua) = VAUVAKKA. Kaksi kaunista sanaa: vauva ja vakka, joka on sata vuotiaan Suomen vanha ja kaunis sana."

baby mcboxface
lapsipakkaus
läheisenpakkaus
"Isä ja äiti ovat lapselle tuki ja turva heidän kummankaan sukupuolisesta identiteetistä tai biologisesta vanhemmuudestaan riippumatta."

vauvalaatikko
vauvan ensipakkaus
isyyspakkaus
henkilöpakkaus
vauvaboxi
vauvapaketti
muksuboksi
vauvapakki
"Napakka mieleen jäävä nimi, jonka ulkomaalainenkin osaa lausua. Kuvaa myös hyvin pakkauksen sisältöä."

naperopakkaus
vaaviloota
box2be

 

Teksti: Heli Laakkonen
Kuva: Annika Söderblom