/image/journal/article?img_id=48394&t=1510212073640

Vuoden 2018 äitiyspakkauksessa seikkaillaan sulassa sovussa

Vuoden 2018 äitiyspakkauslaatikon kuvituksen on suunnitellut helsinkiläinen Robert Lönnqvist, 29. Hän on yksi kolmesta suunnittelijasta, joiden kilpailutyöt veivät voiton Kelan järjestämässä kutsukilpailussa. Kaksi muuta voittajakolmikkoon valittua ovat Aya Iwaya ja Ilona Partanen.

Kilpailun teemana oli Hyvinvointi syntyy yhdessä, ja kuvituksen toivottiin liittyvän Suomeen ja suomalaisuuteen.

Karhu kohtaa kirahvin

Uudessa kuosissa karhu, jänis, norsu, kirahvi ja muut eläinhahmot seikkailevat vihreiden puiden ja sinisten järvien lomassa.

– Käyttämällä kuvituksessa eläimiä, joita ei Suomen luonnossa normaalisti esiinny, halusin viestiä suvaitsevaisuutta. Toivoisin Suomen olevan avoin maa, jossa hyväksytään erilaisuus, Lönnqvist kertoo.

Inspiraatiota etsiessään Lönnqvist muisteli omaa suomalaista lapsuuttaan ja sen tunnelmaa. Muistot olivat kuin lempeä päiväuni.

– Halusin yhdistää levollisen lapsen unen ja vanhempien unelman lapsen turvallisesta tulevaisuudesta Suomessa. Toivon, että tulevaisuudessa voisimme kaikki elää Suomessa ja muualla maailmassa sulassa sovussa ja opettaa lapsiamme samaan, hän kirjoitti kilpailutyönsä saatesanoiksi.

Opintoja ja freelancekuvituksia

Lönnqvist opiskelee Aalto-yliopiston Visual Communication Design -maisteriohjelmassa ja on parhaillaan opiskelijavaihdossa Ensadin yliopistossa Pariisissa. Aiemmin hän on opiskellut graafista suunnittelua Lahden muotoiluinstituutissa, josta hän valmistui 2016.

Opintojen ohessa Lönnqvist on työskennellyt freelancerina ja tehnyt kuvituksia muun muassa Mondo- ja Huili-lehtiin. Hänen uusimpia töitään ovat seinän kokoiset kuvitukset, jotka hän teki Helsingin keskustaan avattuun opiskelijoiden liikuntakeskus Unisportiin.

Melkein kuin Nobel-palkinto

Kela järjesti kilpailun äitiyspakkauksen 80-vuotisjuhlavuoden kunniaksi ja kutsui mukaan 15 lupaavaa, nuorta suunnittelijaa. Voitokkaita töitä käytetään äitiyspakkauksen kuvituksena lähivuosina.

Lönnqvist sanoo ottaneensa kilpailukutsun innokkaana vastaan.

– Olin heti täysillä mukana, koska pidän äitiyspakkausta todella hyvänä asiana. Kun työ oli valmis, tuntui siltä, että juuri tällaisia juttuja minun kuuluu tehdä, hän toteaa.

Tieto voittajajoukkoon pääsystä tuli puhelimitse kesken erään projektityön, jota Lönnqvist oli suunnittelemassa kahvilassa kavereidensa kanssa. Se puhelu ei ihan heti unohdu.

– Fiilis oli vähän sama kuin olisin voittanut Nobelin rauhanpalkinnon.

Lisää Robert Lönnqvistin kuvituksia on nähtävissä Instagramissa käyttäjätilillä rakastaja_roobert.

Teksti: Helinä Kujala
Kuva:
Marina Vesikko